De omgeving

Algemeen
| De directe omgeving

 
Algemeen

Kollig ligt in de Duitse Eifel, zo’n 30 km ten westen van Koblenz en op zo’n 250 km van Nijmegen. Vraag je overigens aan de oorspronkelijke inwoners van Kollig in welke streek ze wonen, dan zullen ze zeggen dat ze in Maifeld wonen en Maifelders zijn en waag het niet om ze Eifeler te noemen!! 
 
De Eifel is een prachtig natuurgebied dat samen met de Ardennen deel uitmaakt van het Europese Middelgebergte. Het gebied bestrijkt een groot deel van de Bundestaten Rheinland Pfalz en Nordrhein Westfalen
Een deel van de Eifel wordt de Vulkaneifel genoemd en dat spreekt boekdelen. Duizenden jaren geleden was hier een actief vulkanisch gebied met uitbarstingen waar nu nog de sporen van te zien zijn. De vele meren (Maare) in het gebied zijn ondergelopen kraters. Nu toeristisch zeer in trek. In het gebied zijn vele wandelingen en fietstochten uitgezet die voeren langs zichtbare kenmerken van de vulkanische activiteit. Verschillende musea in het gebied tonen de geschiedenis (en toekomst?) van de Vulkaneifel. De Vulkaneifel ligt op steenworp afstand van de Kolliger Mühle. Het dichtstbijzijnde Maar ligt bij Maria Laach. De gasbelletjes op sommige plekken in het water tonen de vulkanische activiteit.

Bewoning dateert eveneens van duizenden jaren her. Resten van de Romeinse tijd zijn op vele plaatsen te vinden, o.a. in Koblenz en Trier, ondanks dat beide steden in de tweede wereldoorlog voor grote delen werden verwoest. Overal in het gebied vindt men oude burchten, kastelen, watermolens en huizen die een beeld geven van hoe het ooit was.
Traditioneel werd gebouwd met leisteen en vakwerk. De leisteen is in deze regio overal te vinden en her en der zijn er ook nog aktieve leisteengroeves te zien. Prehistorische menselijke resten zijn gevonden in Miesenheim.

De natuur is prachtig. Beboste heuvels/bergen waar o.a. vele beuken en vele soorten vogels en wild in te vinden zijn, riviertjes, dalen en toch ook de gecultiveerde natuur. Wat men in Nederland nauwelijks nog ziet, maar hier een genot is voor het oog zijn de graanvelden (tarwe, rogge, gerst, koolzaad, alfalfa etc.), die doorsneden worden door de typische slingerende wegen in de Eifel. Rijdend door dit glooiende landschap duiken telkens weer kleine verspreid liggen dorpjes op. Kollig is er daar een van.

Verdere informatie over de Eifel vindt u in onderstaande links.

Door de ligging van de Kolliger Mühle aan de rand van de Eifel zijn ook andere prachtige gebieden snel bereikbaar:

De directe omgeving

De Kolliger Mühle ligt in een dal van het riviertje de Elz, de Elzbach zoals hij hier genoemd wordt. Langs de Elz zijn verschillende wandelroutes uitgezet die niet alleen langs de vele watermolens voeren, maar ook een schitterend beeld geven van de ongerepte, wilde natuur langs de Elz. De beroemde Jacobs Wanderweg van Bonn naar Santiago de Compostella, komt aan de molen voorbij, loopt zelfs voor een deel over het perceel ervan. De omgeving is redelijk onbekend en daardoor heerlijk rustig.

Anderhalve kilometer verderop ligt Kollig, een dorpje met ongeveer 500 inwoners. Er is een hotel-restaurant, maar voor boodschappen moet je ofwel naar Polch, het stadje 5 km verderop waar Kollig bij hoort, ofwel naar Mayen, op 10 km afstand. Zowel in Polch als Mayen zijn alle dagelijkse boodschappen verkrijgbaar, evenals noodzakelijke medische voorzieningen. Een bakker/slagerij is ook nog in Mertloch te vinden, 2 km van Kollig. De bakker is zelfs op zondagochtend tot 11:00 open.

Mayen is een stad van rond de 20.000 inwoners en heeft als voornaamste bezienswaardigheden de Genovevaburg, het Deutsches Schieferbergwerk (winning van leisteen) en het Eifelmuseum. In Mayen is nog goed te zien dat een belangrijke inkomstenbron vroeger de winning van leisteen was. Gedurende zo’n beetje de hele zomer vinden de Burgfestspiele plaats. In de Mayener bossen zijn ook vele wandelingen uitgezet. Meer informatie vindt u op www.mayen.de

De stad Koblenz ligt op 30 km van Kollig, een oude stad met mogelijkheden te over voor vertier. Koblenz is met name bekend vanwege het samenkomen van Rijn en Moezel in de stad, de plek wordt 'Das Deutsche Eck' genoemd en is een bezichtiging meer dan waard.

Een rondrit door de Eifel in een straal van zeg 50 km voert langs prachtige dorpjes zoals Monreal, mooie natuur, verschillende wildparken, burchten en kastelen, de Nürburgring (zie onder kopje voor elk wat wils) en wijngebieden.

De Kolliger Mühle ligt ingeklemd tussen de bekende grote witte wijn gebieden van Rijn en Moezel. Speciale aanbeveling verdient de Rotweinwanderung door het kleine wijngebied in het Ahrtal langs het riviertje de Ahr waar van oudsher als enige de pinot noir is aangeplant. Vooral de Spätburgunder is het houden van een 'Probe' in een van de vele kleine wijngaarden meer dan waard.

Aan de oostkant van de A61 (Venlo-Koblenz) ligt Maria Laach, met haar beroemde klooster en de Laacher See, een Maar ontstaan in de vulkanische tijd en nu een grote toeristische trekpleister. Prachtige oude bomen omlijsten het grote meer. Op verschillende plaatsen aan het meer wordt tekst en uitleg gegeven over ontstaan en nu nog zichtbare overblijfselen van de vulkanische activiteit. Meer over het vulkanisme vindt u op www.vulkanpark.com en http://www.ferienregion-mendig.de/

Eveneens ten oosten van de A61 ligt Neuwied met o.a. haar dierentuin en iets verderop het grote Westerwald, een uitgelezen gebied voor uitstapjes.

Op Google Earth is het merendeel van bovenstaande plaatsen, bezienswaardigheden goed te vinden, soms zelfs met foto’s. Het geeft u een beeld van wat u te wachten staat.

 

Kolliger Mühle - 56751 Kollig, Duitsland   Tel: 0049-2654987960