De watermolen

De Kolliger Mühle ligt op een perceel van ongeveer 1 ha nabij het dorpje Kollig, midden in het bos in een dal aan het riviertje de Elz. Natuur puur. De molen is midden in de bossen gelegen. De geluiden van de Oehoe, de bosuil en de zeldzame eikelmuis zijn hier elke avond te horen. Een wandeling in de avondschemering is een waar genoegen waarbij je aan de bosranden herten kunt spotten. Aan de rivier verpozend kun je de ijsvogel langs zien scheren en ook de waterspreeuw en de grote gele kwikstaart zijn hier thuis. Om nog niet te spreken van de boomklevers, boomkruipers en de vele soorten spechten, mezen en vinken. U zult begrijpen dat er ook wel eens een muisje binnenkomt. We hebben daarvoor een valletje waarin ze levend gevangen kunnen worden. Niet alleen hondenbezitters maar alle natuurliefhebbers kunnen te Kollig hun hart ophalen.
 
Het oudste deel van de molen stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. De oudste geschreven geschiedenis over bewoning en bedrijf als graanmolen zijn uit 1650. In de loop der tijd zijn er verbeteringen, veranderingen en uitbreidingen aangebracht, gelukkig altijd met oog voor de geschiedenis en de gebouwen. Volgens ingewijden zijn er 3 van dergelijke molens gebouwd door een en dezelfde persoon: de Kolliger Mühle, de molen in Pillig en nog een in de Hunsrück. 

Van de molens in de directe omgeving is de Kolliger Mühle veruit de mooiste (maar natuurlijk wilt u dat zelf vaststellen!) en vooral ook met liefde en oog voor detail onderhouden.
Het perceel wordt bereikt via een kronkelend bospad langs de Elz. Enige  voorzichtigheid is geboden want er kan zomaar een hert, een vos of een  haas oversteken.  Meteen nadat het perceel wordt betreden ligt rechts het kapelletje, waar  regelmatig een kaarsje wordt gebrand.  De bestrate inrit komt vervolgens bij een grote parkeerplaats, evenals de  inrit en binnenplaats bestraat met kinderkopjes.  Dan zien we het Gästehaus.
 Het Gästehaus, voormalig kippenhok, is nu een gezellige kleine  vakantiewoning.  Vervolgens komen we bij het Wohnhaus, dat evenals het Wirtschaftgebäude en onze eigen woning, de voormalige varkensstal, aan een idyllische binnenplaats met fontein ligt.
Het vroegere Wohnhaus, nu een vakantiewoning voor 10-14 personen, heeft in de loop van vele jaren en ondanks enkele verbouwingen/verbeteringen (CV, dubbel glas/sanitair) en restauraties, zijn stijl en eenvoud behouden. Het huis is evenals het Gästehaus opgetrokken uit een combinatie van leisteen en vakwerk. Het dak is met leien bedekt. De uitstraling is zeer romantisch. Aan het Wohnhaus zit ook het grote, nog functionerende, waterrad. De techniek ligt onder twee zware zwarte houten luiken in de woonkamer. Wanneer het waterrad draait wordt ook de fontein op de binnenplaats van water voorzien.

Het Wirtschaftsgebäude bestaat uit twee delen. In het linker deel is alle techniek voor elektriciteit, water uit eigen bron met hypermoderne filterinstallatie, de olie gestookte verwarming en warm watervoorziening, de bewatering voor de bloembakken, buitenverlichting en de verschillende pompen te vinden. We zijn voor de elektriciteit dus niet afhankelijk van het waterrad, alhoewel dat wel elektriciteit kan opwekken. Wel zo makkelijk in de winter als het water bevroren is of zomers wanneer het erg warm en de waterstand erg laag is. Het rechter deel van het Wirtschaftsgebäude herbergt een vijftal paardenboxen. Van de 6e paardenbox is een hondenkennel met aangrenzende buitenkennel gemaakt. Een hooizolder is ook aanwezig. Ook hier weer bouw met leisteen, vakwerk en leien op het dak.

Onze eigen woning is een samenvoeging van de oude varkensstal en het voormalige bakhuis. Met pijn in het hart hebben we daar de oven uit verwijderd, maar het bakhuis was in een dergelijk slechte staat dat er voor het behoud van in ieder geval de buitenzijde, echt wat moest gebeuren. Nu maakt het bakhuis onderdeel uit van onze nieuwe keuken. In deze keuken wordt nog een op hout gestookte Kaminofen geplaatst die de ruimte kan verwarmen en waarmee dan toch nog recht gedaan wordt aan de voormalige functie van het bakhuis, een houtoven. Aan de buitenzijde zijn de twee afzonderlijke gebouwen nog duidelijk te zien.  

Het perceel waarop de watermolen ligt heeft een langgerekte vorm en bestrijkt zo’n beetje het hele dal. De vorm is langgerekt vanwege de aan- en afvoer van het water voor het molenrad. Deze aanvoer (Obergraben) en afvoer (Untergraben) moeten op het eigen perceel liggen zodat onderhoud mogelijk is en je er te allen tijde bij kunt om ofwel te baggeren ofwel het sluisje te sluiten als het rad wordt stilgezetOp het breedste deel van het perceel liggen de gebouwen met aansluitend twee grote weides. Op de achterste weide ligt een grote natuurlijke vijver met treurwilg en lisdodde. Deze vijver valt droog wanneer er geen water door de Obergraben stroomt
 
 

Kolliger Mühle - 56751 Kollig, Duitsland   Tel: 0049-2654987960